Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Adománygyűjtés a PAX Televíziónak!

A PAX Televízió munkatársai azon fáradoznak, hogy minden jelentős keresztény eseményről tájékoztassák Önöket, elvigyék otthonukba azokat az élményeket, amelyeken Önök személyesen nem vehetnek részt. Köszönjük, hogy eddig is minket választottak és bízunk abban, hogy közös összefogással sikerül biztosítani csatornánk jövőjét!

2017.10.24. 12:00

Budapest – Hamarosan országjáró útjára indul a Reformáció Emlékbizottság mozgó-kiállítása, amely egy – kifejezetten erre a célra, egy mozgó reformációs tematikájú tárlattá alakított – busz, amely új megközelítésből kívánja átadni, s „szállítani” az idén 500 éves reformációhoz kapcsolódó ismereteket, gondolatokat, valamint tanításokat.

Tovább olvasom

A 72 óra kompromisszum nélkül szociális, önkéntes akciót tizedszerre rendezi meg a három történelmi keresztény egyház hazánkban. Az akció Magyarország fiatalságát közös összefogásra hívja, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. Az ország bármely pontján élő diákok október 1-jéig a 72ora.hu honlapon regisztrálhatnak. Idén a rendezvény fővédnöke Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője és Horváth Boldi, a Kelemen Kabátban frontembere, akik az önkéntes munkát igen fontosnak tartják, így szívesen állnak az akció mellé.

Tovább olvasom

Budapest-Máriaremete – 2017-ben 70. éve, hogy Mindszenty József bíboros, hercegprímás úr meghirdette a Boldogasszony Évét, és a Városmajorból 100.000 férfi zarándokot vezetett Máriaremetére. Az évforduló kapcsán, dr. Erdő Péter bíboros úr támogatásával, jubileumi engesztelő gyalogos zarándoklat kerül megszervezésre.

Tovább olvasom

Budapest – A Szekérfesztivál, Budapest legszínesebb indiai karneválja június 24-én, szombaton vonul az Andrássy úton át a Városligetig. Tégy egy túrát Indiában, légy az élmény részese!

Tovább olvasom

Pécs – 2017. május 2-án Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke, korábbi köztársasági elnök tartott előadást a pécsi Collegium Seraphicum diákjainak.

Tovább olvasom

Budapest – Már lelki gondozói szolgáltatással is várják az ellátottakat a Krisna-hívők hagyományos húsvét hétfői ételosztásukon. Az Ételt az Életért Alapítvány 1600 embernek segít, az ebéd és az élelmiszercsomagok kiszolgálása 11 órakor kezdődik a fővárosi Blaha Lujza téren.

Tovább olvasom

Vatikán – Az idei ifjúsági világnapra, virágvasárnapra írt pápai üzenet témája: „Nagy dolgokat tett velem a Mindenható” (Lk 1,49).

Tovább olvasom

Budapest – A Lélek Palotája idén 5. alkalommal rendezi meg tavaszi szezonnyitó fesztiválját, melynek középpontjában az egészségmegőrzés, a táplálkozás és a gasztronómia, a test és a lélek egyensúlya áll. Éld át Te is velünk India hétköznapi csodáit!

Tovább olvasom

Budapest – „A reformáció megújulást, megújítást jelent ötszáz év óta. Számomra személyesen is fontos, hiszen hívő evangélikus vagyok. Hiszem, hogy a reformáció fontos és aktuális ma is. A REFORMATION 500 kollekciómmal a reformáció előtt tisztelgek kezdetének ötszázadik évfordulója alkalmából” – vallja Hrivnák Tünde divattervező a legújabb ruháiról.

Tovább olvasom

Budapest – 2017 a piarista rend többszörös jubileumának is az éve. 400 évvel ezelőtt, 1617-ben hagyta jóvá V. Pál pápa a szegény sorsú gyermekek tanítására, teljesebb életre nevelésére vállalkozó szerzetesrendet, amelynek alapítóját, Kalazanci Szent Józsefet 250 éve, 1767-ben emelte a szentek sorába XIII. Kelemen pápa a vatikáni bazilikában. E tanévben ünnepeljük a budapesti Piarista Gimnázium alapításának 300 éves évfordulóját is. Szathmáry Melinda beszámolója a január 27-i jubileumi sajtóeseményről.

Tovább olvasom
2017.01.24. 14:00

Gödöllő – A Gödöllői Premontrei Perjelség és a Premontrei Szent Norbert Gimnázium 2017. január 28-án rendezi meg a 2017. évi Premontrei Bált, amelyre a Gimnáziumban tanuló diákok szüleit, a Gimnázium tanárait, öregdiákjait, az egyházközség tagjait és a rendhez közel állókat hívják és várják.

Tovább olvasom

Göd – Január második hétvégéjén érkeztek és február elejéig maradnak a gödi piaristáknál szakmai gyakorlaton egy francia szakképzési centrum diákjai. A tanulókat a Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium, valamint a Gödi Piarista Kft. közös projektjében fogadta az Erasmus+ program keretében.

Tovább olvasom

Budapest – A Rákospalotai Múzeum 2017-ben az első olyan muzeális intézmény, amely kiállítással emlékezik meg Madarász Viktor halálának 100. évfordulójáról. A centenárium alkalmából olyan emlékkiállítást rendezünk, melyben bemutatjuk a gyűjteményünkbe tartozó, többségében a művész leányától származó hagyatéki tárgyakat: Madarász Viktor festményeit, személyes tárgyait és dokumentumokat. Az összeállításban négy-, a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből kölcsönzött alkotás is látható. A tárlat 2017. február 4 – június 30. között lesz megtekinthető.

Tovább olvasom

Budapest – Az ország fővárosában háromévenként más és más történelmi felekezet templomában rendezik meg az ökumenikus imahét nyitó istentiszteletét. Idén a Kálvin téri református templomon volt a sor. Erdő Péter katolikus bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök hirdették Isten igéjét 2017. január 15-én este. – VIDEÓKKAL! FÉNYKÉPEKKEL!

Tovább olvasom

Az irgalmasság rendkívüli jubileumát (szentévét) kihirdető bullában arra emlékeztettem, hogy „vannak pillanatok, amikor még sürgetőbb meghívást kapunk arra, hogy tekintetünket az irgalmasságra szegezzük, annak érdekében, hogy mi magunk is az Atya cselekvésének hatékony jeleivé váljunk” (Misericordiae vultus, 3).

Tovább olvasom
2017.01.12. 09:42

Budaörs – A XXI. század Magyar Drámájáért Alapítvány és a Budaörsi Latinovits Színház 2017. január 21-22. között idén is megrendezi a Magyar Drámaíró Versenyt a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A Magyar Drámaíró Verseny egy igazi irodalmi és színházművészeti kavalkád, amelyet immár huszadik alkalommal rendeznek meg.

Tovább olvasom

Karácsony alkalmából az Ételt az Életért Alapítvány, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének humanitárius programja közel 10 ezer adag meleg ételt és 6000, egyenként több mint 20 összetevőből álló tartós élelmiszercsomagot oszt ki országszerte a rászorulók között.

Tovább olvasom

Budakeszi – A Budakeszi Vadasparkban a látogatóknak szervezett ünnepi programokon túl természetesen az állatokról sem feledkeznek meg a karácsonyi időszakban. December 17-én, szombaton, kis- és nagyállat is megkapja a maga ínycsiklandozó meglepetését.

Tovább olvasom

Budapest – A 25. születésnapját idén ünneplő Budapesti Korai Fejlesztő Központ évente 500 eltérő fejlődésű, koraszülött, és autizmussal élő kisgyermekeknek és családjaiknak nyújt komplex diagnosztikai és egyénre szabott terápiás szolgáltatásokat.

Tovább olvasom

15 éves a Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikar. Születésnapi koncertjüket az orthodox Karácsony napján, 2017. január 7-én a Szent István Bazilikában tartják, ahol Sipos Mihállyal, a Muzsikás együttes primáriusával együtt lépnek majd fel.

Tovább olvasom

Budapest – Kálvin János arcképe logószerű portréba rejtve, ingyen kegyelemből osztott bűnbocsánat, mint 95 tétel és egy ellentétekre épülő, letisztult könyvborító - a „Reformáció – Kortárs szemmel” pályázatra beérkezett 80 pályamunka, köztük a nyertes művek azt bizonyítják, a fiatalok személyes, egyedi és olykor formabontó megoldásokkal közelítik meg a reformáció tematikáját.

Tovább olvasom

Budapest – Idén először szervezték meg a Bulizzunk együtt korlátok nélkül! estét a Budapesti Máltai Fiatalok. December 3-án, a fogyatékkal élők világnapján a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban több mint száz fiatal szórakozhatott akadálymentes és elfogadó környezetben.

Tovább olvasom

Budakeszi – A Budakeszi Vadaspark jóvoltából idén is ingyenes szakvezetéseken lehet testközelből megismerkedni a Bibliában szereplő állatokkal, a velük kapcsolatos tudnivalókkal és az őket övező történetekkel. És mindehhez csupán egy előzetes regisztráció szükséges.

Tovább olvasom

Budapest – Egy osztálynyi rászoruló gyermeket látott vendégül vasárnapi élménydélutánján az Ökumenikus Segélyszervezet a budapesti Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat helyszínén. A programok között mézeskalácssütés, korcsolyázás és kézműves foglakozások szerepeltek önkéntesek és olyan sztárok vezetésével, mint Katus Attila, Vastag Csaba, Tóth Andi és Barabás Évi.

Tovább olvasom

Évről évre növekszik az adományozók és a támogatott családok száma, így mára egy nagy összefogássá vált a „Tárjátok ki a szíveteket” adventi segélyprogram. 2016. november 26-án Spányi Antal püspök, a Karitász elnöke indította el az akciót Székesfehérváron.

Tovább olvasom

Budapest – A Pálferi Karitász, a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom, valamint a Magyar Cserkészszövetség idén is Böjte Csaba gyermekeinek gyűjt ajándékokat. Céljuk 500 db cipősdoboz, tele kedves, figyelmes és örömteli meglepetéssel. Az ajándékokat ismét személyesen viszik el a szervezetek képviselői Erdélybe és ott lesznek december 17-én Parajdon az Angyalváró ünnepségen, ahol a 2500 gyermeknek a megszervezett műsoron kívül ők is készülnek játékokkal, programokkal.

Tovább olvasom

Szűz Mária-ábrázolások és a világ minden tájáról összegyűjtött műalkotások, emléktárgyak képezik az anyagát annak a kiállításnak, mely Budapest szívében, a Nyugati-pályaudvarhoz közel várja látogatóit a teljes adventi időszakban. A maga nemében egyedülálló, az egykori Irish pub tereit betöltő impozáns kiállítás a karácsonyi ráhangolódásban szeretné segíteni látogatóit, illetve közelebb hozni számunkra Mária alakját.

Tovább olvasom

Balassagyarmat – 2016. november 22-én este a balassagyarmati evangélikus bibliaórán szokatlan téma került terítékre. Bartha István lelkész a Melegség és megismerés program képviselőit hívta el vendégségbe, hogy az evangélikus hívők első kézből hallják egy leszbikus és egy meleg férfi élettörténetét. Utána másfél órás beszélgetésen tették fel kérdéseiket a melegek családi kapcsolatairól, az elfogadásuk korlátairól, az őszinte életről, a felvonulás miértjeiről.

Tovább olvasom

Budapest – A nemzetgazdasági szempontból is komoly figyelmet követelő munkahelyi stressz témájában tartottak november 22-én egy izgalmas sajtóbeszélgetést, valamint könyvbemutatót  a budapesti Aranytíz kultúrházban. A résztvevők közt volt Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet igazgatója, dr. Salavecz Gyöngyvér, a SOTE Magatartástudományi Intézet Munkahelyi Stressz Kutatócsoportjának tagja és Reményi Csaba, az Oracle Hungary Kft. ügyvezetője.

Tovább olvasom

Népszerű mítoszok a házassággal kapcsolatban: tényleg romantika és szerencse kell a jó házassághoz? Érdemes kipróbálni egymást, mielőtt összeházasodunk? A szexualitás valóban összetartja a házasságot? A papír felesleges, anélkül is szeretjük egymást? A házasságokban kevesebb a szex, mint azokon kívül? Miért válunk? És még sok más kérdés, ha az időbe belefér...

Tovább olvasom
2016.11.22. 13:02

Székesfehérvár – Advent első vasárnapján ismét önkéntes jelentkezők olvassák fel az Újszövetséget a székesfehérvári Vörösmarty Színház nagyszínpadán: november 27-én (vasárnap), hajnali 4 órakor indul az V. Újszövetség Maraton.

Tovább olvasom
2016.11.21. 13:01

Budapest – Szovjet fogságba hurcolt reformátusok a Kárpát-medencében című konferenciáját rendezik meg november 22-én 9.30 órakor. A rendezvénynek a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara (1092 Budapest, Ráday utca 28.) ad otthont.

Tovább olvasom

Az idei évben a Katolikus Karitász országosan 1200 tonna almát osztott családoknak, szociális intézményeknek, iskoláknak, óvodáknak. A szervezet önkénteseinek országos találkozójával véget ért a Katolikus Karitász kettős jubileumi éve november 19-én, Szent Erzsébet ünnepén Budapesten, a Szent István-bazilikában.

Tovább olvasom

Budapest – Sokéves hagyomány, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei adventre készülve közös mézeskalácsszív sütéssel készülnek az adventi adománygyűjtésre. A sütésbe idén a jószolgálati nagykövetek mellett még népszerű énekesek, sportolók és tévés személyek is bekapcsolódtak. A szívecskéket az ünnepi időszakban az adományozók kapják majd meg, köszönetként hozzájárulásukért az ünnepi összefogáshoz.

Tovább olvasom

Szeged – 2016. november 10-én, Szegeden, a Piarista Rend Magyar Tartománya és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság az NJSZT Informatika Történeti Kiállításának helyet adó Szent-Györgyi Albert Agorában minikonferenciával és tárlatvezetéssel emlékezett a 100 éve született Kovács Mihály tudós piarista szerzetes-tanárra.

Tovább olvasom

Budapest – Több mint 100 keresztény értelmiségit hívtak közös gondolkodásra, közös munkára a Közjó Műhely – Keresztény Gondolkodók Fóruma szervezői 2016. november 10-én a Sapientián. Az első alkalommal megrendezésre kerülő rendhagyó rendezvény célja elérni, hogy a hazai közbeszédben minél inkább teret nyerjen az a szóhasználat és érvkészlet, mely e keresztény szemlélet megjelenítését, nyilvános képviseletét támogatja.

Tovább olvasom

Afganisztán – Bár az Ökumenikus Segélyszervezet Mazar-I-Sharif-i irodája két kilométerre található a november 10-én, éjszaka történt robbantás helyszínétől, az ingatlan összes ablaka betört a hatalmas erejű detonációtól. A segélyszervezet irodájának helyi vezetője arról tájékoztatott, hogy bár anyagi károk keletkeztek, a legfontosabb, hogy a munkatársaknak sem az irodában, sem egyéb tartózkodási helyükön nem esett baja a német konzulátust ért robbantásos merénylet miatt.

Tovább olvasom

Róma – Megérkeztek Rómába a magyar zarándokok 40 fős csoportja, akik Ferenc pápa hívására keltek útra Szombathelyről a Karitász szervezésében.

Tovább olvasom

Budapest – A Koraszülöttek Világnapja alkalmából november 13-án, vasárnap délután 17 órakor különleges koncertre kerül sor a Budapest Music Centerben, amelyen a résztvevők jegyvásárlásukkal támogatják a családbarát koraszülöttellátás fejlesztését. A Melletted a helyem Egyesület a koncertet követően a Koraszülöttek Világnapján, november 17-én 16.00 órakor szimpátiasétát rendez a Lánchídon.

Tovább olvasom

Pannonhalma – A szervezők sem gondolták, hogy ennyi szándék, hit, jóakarat fog a Pannonhalmi Főapátságban összegyűlni az idehozott és áldásra kért kövek, mint élő kövek formájában.

Tovább olvasom

Irak – Bár a címben említett városokat hivatalosan felszabadították, az Iszlám Állam néhány itt maradó mesterlövészével még akadnak küzdelmek a frissen visszafoglalt városokban. A közelből még rendszeresen hallani egy-egy aknarobbanást és sorozatlövések zaját. Súlyosan megrongálódott, felgyújtott és belülről szétvert ingatlanok ezrei, az épebben maradt házakban pedig bombacsapdák fogadták a nagyrészt egyházi vezetőkből álló küldöttséget.

Tovább olvasom
2016.10.28. 11:39

Pannonhalma – A Kárpát-medence 65 településéről fogad zarándokokat ma estétől vasárnap délelőttig a Pannonhalmi Főapátság. „Mint élő kövek” - ez a különleges találkozó hívómondata. Pozsonytól Sepsiszentgyörgyig, a Szent Márton oltalma alatt álló településekről több mint 200 zarándok érkezett. A találkozó egyik eseménye a Pannonhalmára hozott és a Főapátság által adományozott kövek megáldása. A kövek a Felvidéken épülő alistáli plébánia alapzatába kerülnek.

Tovább olvasom

Észak-Irak, Erbil – Bartilla után újabb keresztény város szabadult fel Észak-Irakban. Szombaton Batnaya település és környéke, így az olajtárolók fölött is átvette az irányítást az iraki hadsereg.

Tovább olvasom

Pannonhalma – Enzo testvér az olaszországi Bose ökumenikus, monasztikus szerzetesi közösségének perjele a Pannonhalmi Vezetői Konferencia díszvendégeként két előadást is tartott. A bosei közösség 1968 óta működik, akkor csatlakoztak hozzá az első férfi és női tagok, ma már öt alapításukban száz szerzetes alkotja a monasztikus szerzetesi közösséget, amelynek női ága és protestáns, ortodox tagjai is vannak.

Tovább olvasom

Székesfehérvár – Október 21-től a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház ad otthont a Franciaországban élő, magyar származású szobrászművész, Maria de Faykod világhírű alkotását, a Lourdes-i Keresztutat bemutató művészi képeknek, melyeket a művésznő saját maga készített.

Tovább olvasom

“A Reformáció már 500 éve jelentős hatással van az életünkre” - üzeni nekünk Gundel Takács Gábor a vallási és kulturális élet megújulásának jubileumára készített imázsfilmben, mely a Reformáció Emlékbizottság támogatásával készült és ma debütál a nagyközönség előtt.

Tovább olvasom

Az Erbilben a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával állandó helyi képviseletet fenntartó magyar szervezet adománygyűjtésével a Moszult érintő háborús események elől menekülő, elsősorban keresztény és más kisebbségeket kívánja segíteni.

Tovább olvasom
2016.10.19. 08:06

Budapest – Október 20-án 19 órakor folytatódik a Pénzből érték elnevezésű Képmás-est sorozat a Várkert Bazárban. Az estek témái a pénz és mai életünk, kultúránk kapcsolata. A cél, hogy korunk annyit használt, de talán sokszor nem a helyén kezelt fogalmát, a pénzt körbejárjuk és szakértőkkel, ismert emberekkel, művészekkel próbáljuk helyre tenni szerepét az életünkben, hogyan teremthetünk a pénzből valódi értéket.

Tovább olvasom

A Melegség és Megismerés a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Szimpozion Egyesület közös iskolai nem-formális nevelési programja. A programban speciálisan képzett önkéntesek dolgoznak, sokuk pedagógus vagy pszichológus végzettségű. Két meleg felnőtt, lehetőség szerint egy férfi és egy nő vállalkozik arra, hogy beszélget a fiatalokkal a melegségről, saját történetén, életeseményein is szemléltetve azt, milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy meleg fiatalnak, felnőttnek, mit jelent a melegség a hétköznapokban.

Tovább olvasom
2016.10.06. 13:38

Budapest – A Katolikus Karitász a Caritas Hungarica díjjal ismeri el azon önkéntesek munkáját, akik hosszú évek óta áldozatosan szolgálják rászoruló, magányos, beteg embertársainkat. Az idei kettős jubileumi évben 52 önkéntes részesül az elismerésben, amelyet október 8-án, szombaton ad át Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke és Écsy Gábor a segélyszervezet igazgatója a Magyar Szentek Templomában Budapesten. Az ünnepség 11 órakor hálaadó szentmisével kezdődik, majd ezt követően adják át a díjakat.

Tovább olvasom

Miskolc – Egy évtizede kezdődött meg az Ökumenikus Segélyszervezet Miskolci Szociális és Fejlesztő Központjában a krízisellátás. A tíz éves jubileum alkalmából Gyermekközpontú ellátás címmel szakmai napot szerveztek a város szociális szakembereinek meghívásával. Az elmúlt 10 év tapasztalatainak bemutatása mellett a rendezvényen nagy hangsúlyt helyeztek a kapcsolati erőszak elleni küzdelemmel kapcsolatos tapasztalatcserére.

Tovább olvasom

Budapest – Októberben tartják a reformáció hónapját országszerte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezésében, a programsorozat hagyományosan október 31-én, a reformáció emléknapján zárul.

Tovább olvasom

Budapest – Minden évnek megvan a maga feladata és üzenete: a 2016-os év az irgalmasság éve a kereszténységben – ebben az évben tehát erre az erényre kellene a legjobban odafigyelnünk. Sokan azonban nem tudják, mit is jelent pontosan ez a fogalom. Váradi Tibor vallásbölcsész előadása különböző szempontok alapján világítja meg a témát, illetve hogy miként lehet az irgalmasság 7 testi és 7 lelki cselekedetét a mindennapokban egymás felé gyakorolni.

Tovább olvasom

Pannonhalma – A pannonhalmi Taizéi Ifjúsági Találkozóra a római és görög katolikus, az evangélikus és református egyház mintegy hétszázötven fiatalja regisztrált. A taizéi testvérek közül itt lesz velünk Alois perjel testvér (Németország), fr. Maciej (Lengyelország), fr. Jean (Franciaország), fr. Jubaraj (Banglades), fr. Jean-Daniel (Szlovákia) és fr. Hendrik (Hollandia), a pannonhalmi bencés testvérekkel együtt pedig részt vesz a találkozón Várszegi Asztrik főapát.

Tovább olvasom

Budapest – Vezess ott, ahol vagy. - szól a GLS szlogenje nemcsak a nagyvállalatok vezetőinek, hanem a civil szféra, a család, a közszolgálat, az oktatás és a gyülekezetek irányítóinak is. A GLS (Global Leadership Summit) Nemzetközi Vezetői Konferencia egy olyan világszínvonalú esemény, amely segítséget nyújt a résztvevőknek, hogy jobb, eredményesebb vezetővé váljanak.

Tovább olvasom

Sümeg – A sümegi Főplébánia előtt indította útnak Nagy József plébános és Szijártó László atya, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója a gyalogos zarándokokat, akik az Irgalmasság évében, a Karitász magalakulásának 85. évfordulóján 85 km tesznek meg gyalogosan a Karitászért és az irgalmas szeretet kibontakozásáért.

Tovább olvasom

A reformáció 500. jubileumára a Reformáció MNL projekt keretén belül levéltár-pedagógiai programot indít 2016 októberétől a Magyar Nemzeti Levéltár, csatlakozva a Reformáció 500 emlékévhez. Az Utazás Wittenbergbe projektet szeptember 21-én ismertették a szervezők.

Tovább olvasom

A 72 óra kompromisszum nélkül szociális, önkéntes akciót a három történelmi keresztény egyház szervezi. Az esemény kilencedik éve hívja Magyarország fiatalságát közös összefogásra, hogy együtt tegyünk másokért, környezetünkért. A projekt honlapja új arculattal várja augusztus elsejétől az ország minden pontjáról az önkéntes fiatalok regisztrációját. Idén a rendezvény fővédnöke Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground énekesnője, akinek az önkéntes munka életének része, így szívesen állt az akció mellé.

Tovább olvasom

Székelyföld – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtést hirdet a Hargita megyei Atyha településen villámcsapás következtében leégett templom újjáépítésére, a felajánlásokat a Szeretetszolgálat OTP Banknál vezetett 11784009-20201739 számú számlájára várják. A 1350-es adományvonal hívásával 250 forinttal lehet hozzájárulni a gyűjtéshez, az adomanyozz.hu oldalon pedig online átutalásra nyílik lehetőség.

Tovább olvasom

Máriapócs – A mozgássérült emberekért szólt a mise szeptember 16-án a Máriapócsi Nemzeti Kegyhelyen. Az imanapot a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete és a MEOSZ szervezte a mozgalom megalakulásának 35. évfordulójának alkalmából. Tagjaink az ország minden részéből érkeztek. Mintegy ezren imádkozhattunk együtt, hallgatva Orosz István görögkatolikus atya szép, vigasztaló szavait.

Tovább olvasom

Budapest – Ünnepi megnyitóval kezdődött el szeptember 16-án, és Bolyki Brothers koncerttel végződött szeptember 17-én késő este az idei kétnapos Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) a budapesti Március 15. téren. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által létrejött rendezvény idei mottója: „Jézus az irgalmasság arca. Társai vagyunk!”

Tovább olvasom

Budapest – Az Evangélikus Biblikus Szabadegyetem az egyik legjobb példa arra, hogy a Szentírás hiteles és érthető értelmezésére mekkora az igény. A mindenki számára nyitott kurzus első féléve ugyanis már indulásakor több mint telt házas rendezvénnyé nőtte ki magát. A szeptember végén induló őszi kurzus megújult tematikával, de hasonlóan izgalmas előadásokkal várja az érdeklődőket. A szabadegyetemről az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanáraival, a kurzus oktatóival, Varga Gyöngyivel, Korányi Andrással és Kőszeghy Miklóssal az evangelikus.hu munkatársai beszélgettek.

Tovább olvasom

Budapest – A Lélek Palotája a nagy sikerre való tekintettel október 9-én újra megrendezi közkedvelt vegán gasztronómiai rendezvényét. A színes program során a látogatók bepillantást nyerhetnek India tradicionális konyhaművészetébe, mely a világ legváltozatosabb és legízletesebb főzési hagyománya.

Tovább olvasom

Budapest – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatói várnak minden érdeklődőt az Evangélikus Biblikus Szabadegyetem őszi kurzusára, amelyen tudományos igényességgel és a Biblia iránti hagyományos evangélikus elköteleződéssel kínálnak lehetőséget ismeretszerzésre és ismeretbővítésre.

Tovább olvasom

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vezette konzorcium egymillió euro értékű fejlesztési forrást használ fel kilenc zöld park, és egy szálláshely létrehozása mellett a szlovén-magyar határtérség ökoturisztikai szolgáltatásainak komplex fejlesztésére. A fejlesztések az egészséges életmód, a mozgás fókuszba állításával a turizmus élénkülését és a helyben élők életminőségének javulását egyaránt szolgálni fogják.

Tovább olvasom

Orosháza – A szerencsejáték-függőség elleni küzdelem jegyében tartott szakmai napot az Ökumenikus Segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt., melyen a Játék Határokkal című közös projektjük több éves, a prevenció és a kezelés területén szerzett tapasztalatait osztották meg helyi szervezetekkel.

Tovább olvasom

Fülöp-szigetek – Májusban indult útjára az az adománygyűjtési kampány, amelyet a magyar rendtartományon belül Urbán József piarista szerzetes, korábbi tartományfőnök és iskolaigazgató kezdeményezett a Fülöp-szigeteken található Kiblawan piarista iskolájához tartozó kosárlabdapálya felújítására. Az akció sikeresnek bizonyult: közel 4.470 euro gyűlt össze a piarista oktatási intézmények és magánszemélyek jóvoltából június végére, amelyből szeptemberre teljesen újjáépült a kosárlabdapálya.

Tovább olvasom

Máriapócs – A Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége a mozgalom megalakulásának 35. évfordulója alkalmából imanapot szervez a mozgássérült emberekért a Máriapócsi Nemzeti Kegyhelyen 2016. szeptember 16-án, 11.00 órától (Bazilika Minor).

Tovább olvasom

Budapest – A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom 2012-ben indította el népszerű előadás-sorozatát "Család és Karrier?" elnevezéssel. Azóta minden év tavaszán és őszén megszervezik ezt az eseményt többek között olyan neves előadókkal, mint Bagdy Emőke, Pál Ferenc atya, Mihalec Gábor, Almásy Kitti, Böjte Csaba, Kozma-Vízkeleti Dániel, Belső Nóra és Purebl György. Előadásaikon párválasztási, párkapcsolati témákat járnak körbe és kiemelten foglalkoznak a gyermekvállalás/karrierépítés összeegyeztethetőségének kérdésével.

Tovább olvasom

Budapest – A tanévkezdés előtti utolsó nyári napra szervezett játékos programon látott vendégül egy osztálynyi rászoruló gyereket az Ökumenikus Segélyszervezet és a kampány stratégiai partnere, az E.ON. A karitatív szervezet budafoki országos központjában megrendezett Iskolakezdés együtt! segélyakció záró rendezvényén a Momentán Társulat tartott foglalkozást a gyerekeknek, majd a kampány során felajánlott pénzadományokból vásárolt tanszerekkel megtöltötték a jelenlévő 30 gyerek üres iskolatáskáját, így az ezredik tanszercsomag is gazdájára talált.

Tovább olvasom

Homokbödöge – Szeptember 24-én, szombaton Karitász napot szervezünk Homokbödögén, a Karitász magyarországi megalapítójának, Egyházunk kiemelkedő alakjának Mihalovics Zsigmondnak szülőfalujában a Katolikus Karitász jubileumi évében.

Tovább olvasom
2016.08.31. 09:35

Homokbödöge – Szeptember 20. és 24. között 85 km-es zarándoklatot szervezünk, amely során közösen adunk hálát a Karitász 85 évéért, alapítója Mihalovics Zsigmond életéért, és az elmúlt évtizedek minden kegyelméért. A zarándokút célpontja Homokbödöge, Mihalovics Zsigmond szülőfaluja.

Tovább olvasom

Vatikán – A szentatya, Ferenc pápa a Piarista Rend általános elöljáróját, Pedro Aguadót a Katolikus Nevelés Kongregációjának tanácsadójává nevezte ki a 2016–2021 közötti ötéves időszakra. A generális atya ezt a Szentszék által kért szolgálatot egy másik megbízatásával párhuzamosan végzi majd, ő tölti be ugyanis a Legfőbb Szerzeteselöljárók Uniójában a nevelési bizottság elnöki tisztét.

Tovább olvasom

Budapest – Öt világvallás szaktekintélye tart eszmecserét a toleranciáról és az empátiáról az India Klub Alapítvány szervezésében. A budapesti Bharata Kultúrtérben 2016. szeptember 22-én 18 órakor megvalósuló kerekasztal-beszélgetés célja rámutatni a világvallások ide vonatkozó közös értékeire. A közönség előtt zajló kerekasztal résztvevői azt elemzik, hogy a látszólagos kulturális és vallási különbözőségek ellenére miként kerülhetünk közelebb egy békésebb világ eléréséhez.

Tovább olvasom

Az egész világ döbbenten szembesül a már eddig is több száz halálos áldozatot követelő súlyos természeti katasztrófa pusztításának képeivel. Az Ökumenikus Segélyszervezet is szeretne lehetőséget teremteni a magyar lakosság szolidaritásának kifejezésére.

Tovább olvasom

Két hónapja indult el és a mai napon fejeződik be a Katolikus Karitász nyári gyermektáborozási programja, amelynek keretében 5000 gyermek jutott táborozási lehetőséghez.

Tovább olvasom

Budapest – Egzotikus táncok, látványfőzések, tradicionális hangszerek, hennafestés, indiai esküvő tűzceremóniával, íjászat, szépség és művészeti sziget, színes színpadi programok, kirakodóvásár, gyerekfoglalkozások, ájurvédikus táplálkozás tanácsadás, karma labirintus, dobshow, fűszerek, harcászati bemutató, színház, asztrológia, virágfüzér fűzés...

Tovább olvasom

Debrecen – A botlatókövek macskakő nagyságú réz emléktáblák, amelyek a holokauszt során meggyilkolt áldozatokra emlékeztetnek utolsó szabadon választott lakhelyük bejárata előtt, a járdába süllyesztve. 2016-ra Európa 22 országában több mint 1600 településen immár több mint 56.000 botlatókő és botlatóküszöb állít emléket a nemzetiszocializmus áldozatainak.

Tovább olvasom

Budapest – 2016. július 18-án, életének 83. évében, szerzetességének 63. és papságának 59. esztendejében elhunyt Borián Tibor piarista szerzetes, tanár, a budapesti piarista rendházban. Generációk nőttek fel keze alatt, számtalan diákja tanult tőle magyar nyelvet, történelmet, zenét és emberséget.

Tovább olvasom

Örömmel tájékoztatom minden kedves Testvérünket, Barátunkat és Támogatónkat, hogy folyó hó 9-én, szombaton reggel sikerült újra szót értenünk a déli határőrizet vezető munkatársával arról, hogy humanitárius akciónkat folytathatjuk. Az új fejlemény az, hogy...

Tovább olvasom

Somogyvámos – Július 22 és 24. között ismét Krisna-völgyi Búcsú Somogyvámoson. A Balaton szomszédságában, Fonyódtól délre mintegy 20 perc autóútra fekszik Európa legnagyobb ökofalva és itt él hazánk egyik legkülönlegesebb önfenntartó közössége. Krisna-völgy nem csak egy fontos szent hely a hívőknek és zarándokoknak, hanem biogazdaság és az indiai kultúra hazai fővárosa is egyben. Érdemes ellátogatni Magyarország legnagyobb családi élményfesztiváljára, amely egészséges, gyermekbarát, alkohol és dohányfüst-mentes övezet.

Tovább olvasom

Máriapócs – Július 5-től a Máriapócsi Nemzeti Kegyhely ad otthont a Franciaországban élő, magyar származású szobrászművész, Maria de Faykod világhírű alkotását, a Lourdes-i Keresztutat bemutató művészi képeknek, melyeket a művésznő saját maga készített.

Tovább olvasom

Máriagyűd – Július 1. és 3. között zajlott a 34. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó a PécsiKatifi szervezésében. A fő előadást Gál Károly atya tartotta, a következő mottóval: Rossz szemmel nézed, hogy jó vagyok?

Tovább olvasom

Budapest – Július 7-én, csütörtökön indul a Föld Sója, Közép-Európai Keresztény Találkozó Budapesten. Magyarország először lesz a – huszonöt éves múltra visszatekintő – nemzetközi rendezvény házigazdája július 7. és 10. között.

Tovább olvasom

Göd – Januártól júniusig dolgozott egy csapat gödi Piarista szakiskolás azért, hogy kifejlesszenek egy kooperatív játékot, a Falánk Óriást. A program a Nemzeti Tehetségprogram keretén belül, délutáni szakkörök formájában zajlott.

Tovább olvasom

Róma – 86 éves korában elhunyt Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli, a spagettiwesternek és a Piedone-filmek feledhetetlen alakja. A pofonjairól híres színész egész életét mély hite hatotta át, ahogy maga is vallotta: „Isten nélkül semmit nem értem volna el. Odaát találkozunk.”

Tovább olvasom

Budapest – 2016. október 7–8-án harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a GLS (Global Leadership Summit) Nemzetközi Vezetői Csúcskonferenciát. A Magyar Evangéliumi Szövetség – Aliansz és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) védnökségével a MOM Kulturális Központban kerül sor a kétnapos eseményre, melyen nyolc külföldi szakember - többek között amerikai lelkészek, sikerkönyvszerzők és üzletemberek - előadásai hangzanak majd el. Az idei esemény magyar előadója Lénárt Viktor, evangélikus lelkész, a GROW csoport vezérigazgatója.

Tovább olvasom

Nagyköveti programmal folytatódik a reformáció 500. évfordulóját ünneplő emléksorozat, melynek keretében Gundel Takács Gábor és Bényi Ildikó televíziós műsorvezetők hívják fel a figyelmet a Reformáció máig ható értékeire.

Tovább olvasom

Kisvárda – Június 19-én 16:30-kor a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának programjában „A lélek röpte” c. szakrális színházi előadást mutatja be a magyarkanizsai Udvari Kamaraszínház (MKUK) és a Szín-Dó Art Társulás. Az előadásnak a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium díszterme ad helyet.

Tovább olvasom

Szombathely – 2016. július 9-10-én rendezi meg a Szombathelyi Egyházmegye, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a magyar állam, valamint Szombathely Megyei Jogú Város támogatásával Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából a Szent Márton Találkozót a szombathelyi Emlékmű-dombon. A rendezvényre Dominik Duka prágai bíboros-érseket nevezte ki Ferenc pápa május 21-én a Szent Márton Találkozó különleges küldöttévé.

Tovább olvasom

Budapest – A belső elégedettség receptjei az indiai Puriból. Szekérfesztivál a belvárosban és India Fesztivál a Városligetben. Erőszakmentes, egyszerű, zöld, boldog. Vegán finomságok, indiai művészeti irányzatok, filozófia, jóga, önismereti workshopok, előadások. Indulás: 10:00 Vörösmarty tér; érkezés 13:00 Városliget. A szekeret hagyományosan ezrek húzzák úticélja felé – úgy tartják, ez megszabadítja az embert minden korábbi negatív visszahatástól, a karmától. Ismerd meg India ősi kultúráját!

Tovább olvasom

Máriagyűd – 34. alkalommal szervezi meg a PécsiKatifi a Máriagyűdi Ifjúsági Találkozót. Jelentkezni június 20-ig lehet. A részvétel ingyenes!

Tovább olvasom
2016.06.15. 11:32

Lengyelország – 2016 júliusában az egész világ, vagy legalább is a világ keresztény fiataljai Krakkóra figyelnek, hiszen ott szervezik meg a 16. Ifjúsági Világtalálkozót. A Szalim kis csapatával rövid látogatást tett Krakkóban, hogy a felmérjék a terepet.

Tovább olvasom

Szíria – Több mint öt éve dúl a véres háború Szíriában. Katonák és politikusok több fronton is folytatják sajátos céljaik elérését a közjó rovására. És mégis vannak olyanok, akik még náluk is makacsabbak: ők a szaléziak, akik elhatározták, hogy idén nyáron is napközi oratóriumi tevékenységeket kínálnak a mártír város, Aleppó fiataljainak.

Tovább olvasom

Kaposvár – Újabb településen indított gyermekfejlesztő programot az Ökumenikus Segélyszervezet. Az országosan évente 1500 rászoruló gyermek felzárkózását segítő karitatív szervezet kaposvári fejlesztő programja a legfiatalabb korosztályra, a 0-3 éves gyermekekre fókuszál a város azon részén, ahol több rászoruló család él.

Tovább olvasom

Budapest – 1991. június 14-én jegyezte be a Fővárosi Bíróság egyházi jogi személyként a Magyar Karitászt. A Karitász 2016-ban megalakulásának 85. és újjáalakulásának 25. évfordulóját is ünnepli. A Katolikus Egyház 1931-ben alapította meg hivatalos segélyszervezetét, amely összefogta és szervezte az Egyház karitatív tevékenységét. Az 1948-ban a szocialista államhatalom által megszüntetett segélyszervezetet a rendszerváltozás után az Egyház újra megalapította.

Tovább olvasom

Győr – A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem minden évben felméri a felvett középiskolások belépéskori tudásszintjét és nyomon követi tanulmányi előmenetelét. Ehhez kapcsolódóan a BME Tehetségsegítő Tanácsa 2016 tavaszán bővíti a középiskolákkal kapcsolatos programjait, kiemelt figyelemmel szemlélve azokat az intézményeket, ahonnan az egyetemen jól teljesítő hallgatók érkeznek.

Tovább olvasom

Pécs – Június 7-én délután négy órakor a PTE BTK filmszakos hallgatóinak és a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Mór Iskolaközpont diákjainak közös kiállítása nyílt meg a PTE Ifjúság úti aulájában. A középiskolások és egyetemisták festményei július végéig tekinthetők meg.

Tovább olvasom

Pécs – A Pécsi Egyházmegye megbízásából három Zsolnay-műtárgy restaurációja készült el nemrég: a püspöki kert fáklyatartója és urnavázája, valamint egy kék mázas váza kapott új, megszépült külsőt. A restaurálási munkálatokat Várbiró Erzsébet végezte.

Tovább olvasom

Belgium – A Don Bosco Youth-Net nemzetközi nonprofit szervezet egy okostelefonra és táblagépre telepíthető játékgyűjtemény alkalmazást fejlesztett ki. Az applikáció több mint 240 játék egyedülálló gyűjteménye, amely a játékos csoportfoglalkozásokat segíti. Az alkalmazás egy szórakoztató és interaktív eszköz, amit az animátorok és ifjúsági vezetők számára fejlesztettek ki, és ifjúsági csereprogramok, nyári táborok vagy képzések során használható, valamint játékötleteket ad a csoportjátékoknál ifjúsági klubokban, iskolákban és oratóriumokban.

Tovább olvasom

175 évvel ezelőtt, 1841. június 5-én Torinóban, az érseki kápolnában a torinói érsek kezét Giovanni Bosco fejére tette és pappá szentelte őt. Huszonhat éves volt, és „Don Bosco” lett belőle. „Nagy álmának” első szakaszát végrehajtotta.

Tovább olvasom

Dorog – Emlékmisét mutatott be Dorogon, a Szent Borbála bányásztemplomban június 4-én Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek Vándor József szalézi misszionárius pappá szentelésének 80. évfordulója alkalmából, majd megáldotta a dorogi születésű szalézi misszionáriust ábrázoló ólomüveg ablakot.

Tovább olvasom
2016.06.09. 10:35

Bóly – A Pécsi Egyházmegye életében mindig is fontos szerepet töltöttek be a kisebb települések plébániái, ahol a közösségi élet megszervezését egy-egy jelentős pap irányította. Ilyen közösséget alkottak a 19. század végén Bóly (egykor: Németbóly) katolikus hívei, akik fényképalbumot készítettek plébánosuknak, Streicher Józsefnek.

Tovább olvasom

Június hagyományosan a papszentelések hónapja. Idén 27 újmisés pap lép a Magyar Katolikus Egyház szolgálatába. Összeállításunkban közzétesszük a 2016. évi pap- és diakónusszentelések időpontjait egyházmegyék szerinti bontásban.

Tovább olvasom

Baj – Június 5-én, vasárnap délután került sor a baji szőlőhegyen, a borosgazdák védőszentjének szobránál az Orbán-napi litániára. Az égiek idén kis esővel fogadták a szép számmal megjelenteket. A hívek és a baji hegy borosgazdái Végerbauer Richárd tatai káplán atya vezetésével kérték Szent Orbán közbenjárását az idei jó szőlőtermésért.

Tovább olvasom

Debrecen – A debreceni Megújuló Energiaparkot június első hétvégéjén olyan látogatók vették birtokba, akik szerettek volna jobban megismerkedni a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségekkel. Az egyre közismertebb napelemek és napkollektorok mellett itt más fejlesztésekkel is találkozhattak.

Tovább olvasom

Tihany – A keresztény értékek kulturális, morális alapot jelentenek Európába számára – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tárcavezetője szerdán, Tihanyban. Harmadik alkalommal tartott vallásközi konferenciát az Emmi és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága. Az eseményen köszöntőt mondott Bogárdi Szabó István püspök.

Tovább olvasom

Pannonhalma, Szombathely – Páratlan régészeti kiállítás nyílt június harmadikán a Szent Márton-év keretében Pannonhalmán és Szombathelyen. A híres régészeti leleteket és számos aranytárgyat, köztük a nagyszentmiklósi kincs egy darabját is felvonultató kiállítás Szent Márton szülőföldjének, Pannóniának közel öt évszázadát mutatja be, betekintést enged a kereszténység e térségen belüli elterjedésébe.

Tovább olvasom

Szombathely – A Savaria Nemzetközi Táncverseny az ország legkiemelkedőbb versenytáncos rendezvénye, Szombathely egyik legrégebbi, legnevezetesebb rendezvénysorozata. Az első Savaria Nemzetközi Táncversenyt 1966-ban rendezték Szombathelyen, s azóta a táncsport legkiválóbb versenyzői minden évben szigorú szakmai zsűri előtt mutatják be latin, illetve standard táncokból szerzett tudásukat, felkészültségüket.

Tovább olvasom

Budapest – A Katolikus Karitász „Tanuljunk egymástól” – Grundtvig Szenior Önkéntes Programja május 26-án nívódíjat kapott az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alatt működő Tempus Közalapítványtól.

Tovább olvasom

Budapest – „A menekültek segítése közös keresztyén felelősségvállalásunk elkerülhetetlen következménye" – mondta Manfred Rekowski, a Rajnai Protestáns Egyház lelkészi elnöke a menekülthelyzet kihívásairól, az európai református egyházak felelősségéről és lehetőségeiről tartott budapesti egyeztetés utáni sajtótájékoztatón. A találkozó témáit a Református Egyházak Világközösségének (REV) munkacsoportja gondozza majd tovább.

Tovább olvasom
2016.03.16. 12:17

Istenünk, te Kalkuttai Boldog Teréz anyát arra hívtad, hogy a kereszten szomjazó Fiad szeretetére a legszegényebbek iránt való áldozatkész szeretettel válaszoljon. Közbenjárására add, hogy szenvedő testvéreinkben mi is Krisztust lássuk és szolgáljuk. Aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.

Tovább olvasom

A The Priests - A három éneklő pap nevű formáció alaposan felforgatta mind a könnyű-, mind a komolyzenei életet az elmúlt években. Az Észak-Írországból származó római katolikus papokból álló trió először az Egyesült Királyságban szerzett platinalemezével került a figyelem közzéppontjába.

Tovább olvasom
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon