Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Mindszenty gyalogos zarándoklat 2017

Vissza a hírekhez
2017.09.05. 09:59


Budapest-Máriaremete – 2017-ben 70. éve, hogy Mindszenty József bíboros, hercegprímás úr meghirdette a Boldogasszony Évét, és a Városmajorból 100.000 férfi zarándokot vezetett Máriaremetére. Az évforduló kapcsán, dr. Erdő Péter bíboros úr támogatásával, jubileumi engesztelő gyalogos zarándoklat kerül megszervezésre.

Budapest leghagyományosabb gyalogos zarándoklata

„Lángtenger kell az egész magyar földre imádságból, hitből és engesztelésből.”

Gyalogos zarándoklat a Városmajorból Máriaremetére (14 km)

„Eredete visszanyúlik a II. világháborút követő hónapokba. A magyar katolikus egyház élén akkor Mindszenty József bíboros állt. Ő hívta zarándoklatra a főváros és környéke híveit 1946. május 5-én és 1947. szeptember 14-én a Városmajorból Máriaremetére, Mindszenty bíborost mindkét alkalommal százezres férfisokaság követte.” (Mészáros István)

Hosszú kényszerszünet után 1991-ben új lendületet kapott ez a hagyomány, és azóta - 1992, 1993 és 1997 után - ötévente folytatódik. Az idei jubileumi zarándoklat alkalmával Erdő Péter bíboros áldja meg Rieger Tibor egészalakos Mindszenty-szobrát:

„Nem attól szakrális a mű, hogy egy szentet ábrázol. A hogyanon van a hangsúly. A szobrászat a szóhoz, a zenéhez képest másként hat, szép lassan, folyamatosan. Egy figurális szobor nem az arccal vagy valamilyen mozdulattal mond el bármit is, hanem az egész együtt, minden porcikája kell, hogy ugyanazt mondja, minél egyszerűbben megfogalmazva. A szellem világában van lent és van fent, és nekünk igyekeznünk kell minél feljebb emelkedni, tehát megtisztulni. És erre nincs más példa, mint az Evangélium. Az ember a tetteiben legyen a helyén, ne csak a szavaiban…” (Rieger Tibor)

Gyülekezés: 7:00 órától a Városmajorban.

Indulás: 8 órakor, a zarándoklatot Bíró László, Székely János püspök és Lambert Zoltán kanonok plébános vezeti.

Érkezés: 12 órakor Máriaremetére, a szentmisét Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása, Esztergom-budapesti érsek mutatja be.

Zenei szolgálat: a szentmisén Tóth Miklós Zsolt, az Újlaki Sarlós Boldogasszony-templom karnagya vezetésével a helyi kórus énekel.

A szentmise után a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei énekelnek Sapszon Ferenc vezetésével, a műsoron Giulio Caccini, Kodály és Sapszon Ave Maria-ja, Sapszon Ferenc és Varga Lajos Mindszenty éneke, Bárdos Lajos, Kocsár Miklós, Kodály Zoltán, Koloss István, Tóth József és Werner Alajos szakrális énekei.

A zarándoklat célja: közös ima a magyar családokért, egyházunkért és hazánkért, valamint felkészülés a 2020. évi LII. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

„A mai mély válság ne ijesszen meg bennünket! Minden egyénnek, minden nép minden egyes nemzedékének újra meg újra meg kell küzdenie a hitéért. Isten fiatal. Övé a jövő. Ő az újnak, a fiatalnak, a holnapnak az előhívója egyénekben és népekben. Ezért nincs helye a csüggedésnek.”
„Emberé a munka, Istené az áldás!”

(Mindszenty József)

Gyülekező: 2017. szeptember 16. szombat, 7:00 óra

Indulás: 8:00 óra. A zarándoklat a Városmajori templom elől indul. A zarándoklaton elmélkedések hangzanak el Mindszenty bíboros úr életéről és munkásságáról dr. Székely János, Bíró László, Blanckenstein Miklós atyáktól.

Szentmise Máriaremetén: 12:00 óra. A szentmisét Dr. Erdő Péter bíboros, eszergom-budapesti érsek mutatja be, utána Mindszenty-szobor megáldása.

Helyszín: Városmajori templomtól Máriaremetére

Cím: 1122 Budapest, Csaba utca 5. (térkép)

 

Forrás: Városmajori Jézus Szíve Plébánia

 

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon