Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Sólyom László előadást tartott a Collegium Seraphicumban

Vissza a hírekhez
2017.05.08. 09:38


Pécs – 2017. május 2-án Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke, korábbi köztársasági elnök tartott előadást a pécsi Collegium Seraphicum diákjainak.

A Collegium Seraphicumot 1990-ben alapították, egyike az ország legrégebb óta működő egyházi felsőoktatási kollégiumainak. A belvárosban található intézménynek közel száz lakója van, fenntartója a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány.

Sólyom László Elnök Úr a rendszerváltásról beszélt előadásában. Beszéde elején a rendszerváltáshoz vezető belpolitikai és nemzetközi eseményeket, folyamatokat ismertette. A rendszerváltás kapcsán bővebben kifejtette az 1989-es év történéseit, külön kitérve személyes szerepére, élményeire. Beszámolója szerint a szervezkedők elszántak voltak, nem féltek egy esetleges megtorlástól. Részletesen mesélt az 1989. évi alkotmánymódosításról, melynek kidolgozásában nagy szerepet vállalt. A módosított alkotmány biztosította az alapvető polgárjogokat, bevezette a demokráciát, valamint létrehozta az Alkotmánybíróságot, melyek elnöké választották 1990-ben. Elnöksége alatt ítélték alkotmányellenesnek a halálbüntetést. Sólyom László kiemelte, hogy három kérdéses terület van a rendszerváltással kapcsolatban, amelyre szerinte nem létezik objektív, megfelelő megoldás. Ezek az eltulajdonított javak visszaadása, az igazságtétel: a kommunizmusban vétségeket elkövető személyek felelősségre vonása, illetve az ügynökakták nyilvánosságra hozatala. Előadása további részében köztársasági elnökként végzett munkájáról beszélt, majd méltatta a rendszerváltás utáni magyar belpolitikát.

Előadása végén a hallgatók feltehették kérdéseiket az Elnök Úrnak. A kollégium vezetése állófogadással vendégelte meg a résztvevőket, ahol a kollégistáknak az előadás keretein kívül is lehetősége adódott Sólyom Lászlóval beszélgetni.

Hálásan köszönjük Elnök Úrnak, hogy elfogadta meghívásunkat!

Kapcsolódó képgaléria

...

 

Szöveg és fotó: Collegium Seraphicum

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon