Hírek

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Szekérfesztivál/Ratha-yatra 2017 – Jóga | Mantra | India

Vissza a hírekhez
2017.06.08. 11:54


Budapest – A Szekérfesztivál, Budapest legszínesebb indiai karneválja június 24-én, szombaton vonul az Andrássy úton át a Városligetig. Tégy egy túrát Indiában, légy az élmény részese!

A Szekérfesztivál egy ősi indiai tradíció továbbélése nyugaton. Az indiai Puri városából származik a hagyomány, amikor Krisna egy különleges formáját, Dzsagannáthot (a név jelentése: az Univerzum Ura) egy hatalmas szekéren díszes felvonulás keretében végighúzzák az emberek a városon. Az ünnepre a mai napig több millió hindu érkezik Orisza állam fővárosába. A tradíció pontosan 50 évvel ezelőtt egyfajta vándorünnepként honosodott meg nyugaton is, a Krisna-tudat mozgalmát megalapító Bhaktivedanta Swami Prabhupádának köszönhetően.

Hogyan csatlakozhatsz?

A Szekérfesztivál a Vörösmarty térről indul délelőtt 10 órakor és kb. 13 órakor érkezik meg a Városligetbe. A szekér a Vörösmarty tér – Deák tér – Andrássy út – Hősök tere – Városliget útvonalon halad majd. A menethez bárki csatlakozhat, aki szeretne bepillantást nyerni ebbe az ősi rítusba, vagy szívesen belecsöppenne egy fantasztikus indiai forgatagba. A Szekérfesztivál a legvidámabb és legszínesebb indiai parádé Budapesten, ahol vallási és társadalmi hovatartozástól függetlenül mindenkit szeretettel várnak!


 
A résztvevők díszes menetben húzhatják az Univerzum Urának, Dzsagannáthnak a feldíszített szekerét. A menet előtt lovasok, táncosok, énekesek, zenészek, gólyalábasok haladnak. A Városligetben, zöld környezetben változatos fesztiválprogrammal várják a családokat, kisgyerekeket, fiatalokat és időseket egészen 21 óráig. A Jóga Világnapja kapcsán a színpadi műsorban is kiemelt figyelmet kapnak a jóga-programok. Emellett indiai zenészek, hennafestés, táncok, színdarab, dobshow, gyermekprogramok, előadások, kérdezz-felelek, vegán ételkóstoló és fagylalt, valamint indiai bazár várja a vendégeket.


 
A Jóga Világnapja a fesztiválon

A Szekérfesztivál fókuszában idén a jóga lesz, hiszen ezen a hétvégén ünnepelik a Jóga Világnapját szerte a világon. A világnapot India miniszterelnöke, Mr. Narendra Modi javaslata alapján fogadta el az ENSZ Közgyűlése 2014-ben. A 3. Jóga Világnapi rendezvény alkalmából az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége országos rendezvénysorozatot szervez Gangesz-Duna Fesztivál és Nemzetközi Jóganap címmel, amely során a tradicionális jógaiskolák indiai és hazai képviselői jóga-programokkal, előadásokkal és workshopokon keresztül szeretnék megismertetni a jóga ősi hagyományát és pozitív mentális és élettani hatásait. A színes programsorozatnak idén a Szekérfesztivál is a részét képezi, hiszen a bhakti-jóga 5000 éves irányzatát képviseli. Az idei, 24. magyarországi Szekérfesztivál témája a Jóga és a Mantra, vagyis az összekapcsolódás művészete és technikái.


 
Ismered a lélek jeleit?

A Szekérfesztivál egy összetett és mély lelki jelentőségű ünnep, ahol minden mozzanatnak, minden elemnek szimbolikus jelentősége van. Isten különleges formája, amelyet az élőlények iránti szeretete hat át, a szekér húzására szolgáló kötelek, amelyek a kapcsolatot jelképezik Isten és ember között, a kötelek húzása, amely a karmánk alól való felszabadulást szolgálja, a színek, az illatok, a táncok és a dallamok mind egy régi-régi történetet mesélnek el újra és újra. Miért? A pazar felvonulás az emlékezést szolgálja, az emlékezést arra a misztikus forrásra, ahonnan minden élőlény ered. Az ősi indiai-védikus bölcsesség szerint az ember csak akkor lehet boldog, ha feltárja, felkutatja, megismeri és kapcsolatba lép ezzel a forrással, közvetlenül az önvaló megismerésén, az önismereten túl.
 
Misztikusan hangzik? Pedig egyszerű. A boldogságot külső élményekben és ingerekben keressük, pedig valójában bennünk rejlik és könnyedén elérhető. A teljes lelki elégedettséghez olyan erőforrást kell találnunk, amely kiapadhatatlan, és ezzel csordultig megtölteni magunkat. Akkor automatikusan kilazulnak a hétköznapi, anyagi dolgoktól való függőségeink csápjai. A vágyak elviselhetővé válnak, az elménk stabilizálódik. Ezt szolgálja a mantrameditáció, amelyet a Védák javasolnak, és ezt szolgálja maga a jóga is, amelyet bár ma leginkább egy kellemes sportágként ismerünk, valójában az egyén és a Legfelsőbb összekapcsolódását szolgálja, a test legyőzésén keresztül.


 
A jóga egyszerre a test és az elme sportja. Rugalmassá és egészségessé teszi a testet, és kiegyensúlyozottá mentális működésünket, de legfontosabb sajátossága más mozgásformákkal szemben az, hogy lelkileg is feltölt. A jóga szó jelentése: összekapcsolódás. A jóga és a mantrameditáció segít önmagunk legyőzésében és az elégedettség elérésében. Hát nem csodálatos, hogy az életben minden a kapcsolódási képességünk kiteljesedésén múlik? Az atomok a világunkat felépítő stabil szerkezetű molekulákká kapcsolódnak össze, az egyének családdá és szociális-társadalmi hálóvá, a lelkek pedig egy békés, lelki közeggé kapcsolódnak. Te is bekapcsolódnál? Lépj közelebb! India békéje és színes forgataga egyetlen napra Budapesten is megelevenedik.
 
A részvétel díjtalan, azonban érdemes lelki szolgálatot ajánlani, és legalább néhány percre csatlakozni az Úr szekerének húzásához, hiszen ez minden korábbi tettünk negatív visszahatásaitól megszabadít bennünket!

A fesztivál honlapja: http://szekerfesztival.krisna.hu
Közösségi oldal esemény: https://www.facebook.com/events/383046965430342

Kapcsolódó képgaléria

...

 

Forrás és fotó: MKTHK - Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége

 

 

A pax-tv.hu minden olvasója számára biztosítani szeretné a lehetőséget arra, hogy Facebook bejelentkezés után közvetlenül hozzá tudjon szólni a megjelent cikkekhez. Így a hozzászólása a Facebookon megadott felhasználói nevével és profilképével jelenik meg. Ha Ön még nem regisztrált, itt megteheti: www.facebook.com. A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!

 
Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

tv műsor

Kövess a facebookon