A názáreti Jézus

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

A názáreti Jézus

Joseph Ratzinger

Szent István Társulat
2007
339 oldal
560 g

2.600 Ft

"Már régóta érlelődött bennem az a Jézus-könyv, melynek első részét most közzéteszem... A "történeti Jézus" és a "hit Krisztusa" közötti szakadék egyre inkább mélyült, a kettő szemlátomást elszakadt egymástól. Ám mit jelenthet a Jézus Krisztusba, Jézusba, az élő Isten Fiába vetett hit, ha éppen az ember Jézus annyira más volt, mint ahogyan őt az evangéliumok bemutatják, és ahogyan őt az Egyház az evangéliumokból kiindulva hirdeti?
A történeti-kritikai kutatás eredményei a hagyomány rétegeinek egyre kifinomultabb megkülönböztetéséhez vezettek, amelyek mögött azonban Jézus alakja, akire a hit mégiscsak irányul, egyre inkább elhalványodott és elveszítette körvonalait. Ennek a Jézusnak a rekonstrukciói azonban, akit az evangélisták és forrásaik hagyományai mögött kellett keresni, egymással egyre ellentétesebbek lettek: a Róma-ellenes forradalmártól, aki a fennálló hatalom megbuktatásán dolgozik, de természetesen kudarcot vall, egészen a mindent jóváhagyó szelíd moralistáig, akit felfoghatatlan módon mégis eltaposnak. Aki több ilyen rekonstrukciót egymás mellé téve olvas, hamarosan megállapíthatja, hogy azok sokkal inkább a szerzők és ideáljaik fényképei, semmint egy elmosódott ikon feltárásai...
Az én Jézus-ábrázolásom mindenekelőtt azt jelenti, hogy hitelt adok az evangéliumoknak. Természetesen mindazt feltételezem, amit a Zsinat és a modern exegézis az irodalmi műfajokról, a kijelentések szándékáról, az evangéliumok közösségbe ágyazottságáról és az ebbe az életösszefüggésbe illeszkedő beszédmódjukról megállapít. Mindezt - amilyen jól csak tudtam - magamévá téve, mégis meg akartam kísérelni, hogy bemutassam az evangéliumok Jézusát, mint az igazi Jézust, mint a tulajdonképpeni értelemben vett "történeti Jézust". Meg vagyok róla győződve, és remélem, hogy az olvasó is megláthatja, hogy ez a Jézus sokkal logikusabb és történetileg szemlélve is sokkal érthetőbb, mint azok a rekonstrukciók, amelyekkel az utóbbi évtizedekben szembesültünk.
Minden bizonnyal nem kell külön mondanom, hogy ez a könyv semmiképpen sem tanítóhivatali aktus, hanem csupán "az úr arca" (vö.
Zsolt 27,9) személyes keresésének kifejeződése a részemről. Így mindenki szabadon ellentmondhat nekem. Mindössze a rokonszenvnek azon megelőlegezését kérem az olvasóktól, amely nélkül nem létezik semmilyen megértés."

- Joseph Ratzinger, XVI. Benedek

Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

Kövess a facebookon

Adománygyűjtés a PAX Televíziónak!

A PAX Televízió munkatársai azon fáradoznak, hogy minden jelentős keresztény eseményről tájékoztassák Önöket, elvigyék otthonukba azokat az élményeket, amelyeken Önök személyesen nem vehetnek részt. Köszönjük, hogy eddig is minket választottak és bízunk abban, hogy közös összefogással sikerül biztosítani csatornánk jövőjét!

Híreink

További híreink