Boldog Salkaházi Sára

Értesítést kérek a műsor kezdéséről

Kövessen minket a Facebookon!

A Facebookon is megtalál minket!

Hírek, érdekességek, fotók, videók nap mint nap!

facebook.com/paxtv

bejelentkezés

Elfelejtett jelszó

Írjon nekünk!

Boldog Salkaházi Sára

Hidvégi Máté

Szent István Társulat
2006
355 oldal
840 g

2.600 Ft

"2006. április 28-án kitörő örömmel fogadtuk a hírt: a Szentatya aznap délelőtt aláírta Salkaházi Sára testvér boldoggáavatásának dekrétumát. Ez azt jelenti, hogy az Egyház oltárra emelte, a boldogok sorában tiszteli azt a Salkaházi Sára szociális testvért, aki szerény, hűséges szociális szolgálat, értékes újságírói, írói, kulturális munka után 1944-ben, a legnehezebb utolsó hónapokban rejtegetett üldözött zsidókat Budapesten az általa vezetett otthonban. Miután följelentették, a nyilasok az általa bújtatottak egy csoportjával együtt a Duna-partra hajtották és kivégezték.
Hosszú évek óta megemlékezünk róla. A hajdani Matróz Csárda helyén, a Szabadság híd pesti hídfőjénél tábla hirdeti az emlékét. Minden év december 27-én gyertyát gyújtottunk ez előtt a tábla előtt. Imádkoztunk azért, hogy Egyházunk mielőbb a boldogok sorában tisztelje őt. Ezért volt olyan különösen nagy öröm számunkra a hír, s ezért gondolom azt, hogy Budapest "lelkének" is igen nagy öröm ez. A múlt igazi megtisztult szemléletéhez vezet, hozzásegít bennünket a kiengesztelődéshez és ahhoz, hogy igazi, hiteles katolikus példaképeink legyenek.
Azt hiszem, a nemzet lelki megújulásának évében ez a legszebb ajándék, amit a Szentatya a magyar Egyháznak és az egész magyar társadalomnak adhatott. A Szentatya határozata alapján és megbízásából a boldoggáavatást ünnepélyes szertartás keretében hirdetem ki Budapesten 2006. szeptember 17-én. Boldog Salkaházi Sára országos tiszteletének engedélyezését Püspöki Konferenciánk kérte az Apostoli Szentszéktől. Oltalmazó közbenjárására mindnyájunknak nagy szüksége van.
" - Erdő Péter

"Olvasom a világhálón, hogy a közvélemény-kutatók megkérdezik egy-egy nemzet polgáraitól: ki a legnagyobb közülük? Ki az a személy "élő, vagy holt", akit nemzetük jelképeként, emblémájaként elfogadnának? Ki az, akiről elmondhatnák: ha csak ő lett volna, az már elegendő lett volna.
Nekünk, magyaroknak adatott most egy ilyen, úgy hívják: Boldog Salkaházi Sára, a zsidómentő vértanú apáca. szentje a Dunának, hiszen abba lőnék bele. Szentje Pestnek, mert a pesti oldalon lett vértanú. szentje Budapestnek, mert ő mindannyiunké, akik ebben a városban lakunk. De jelképe az újságíróknak, mert ő is az volt: publicista; védője az íróknak: írt drámát, regényt, kisprózát, mesét; és reprezentánsa a baloldaliaknak, mert mindig a szegények oldalán állt; és a népieknek, nemzetieknek, mert annyira magyar volt, hogy még a nevéről is lemondott ezért; is a liberálisoknak, mert naplója borítójára felírta: ,fontos dologban: egység, kétes dologban: szabadság"; a művészeknek, mert kézműves lett: könyvkötő; a háziasszonyoknak, mert - mint mondják róla - nagyon jól főzött; az óvónőknek, mert a gyerekek rajongtak érte; az egyetemi oktatóknak, mert a fiatalságnak is szónoka volt; a vakmerőknek, mert mindenki rémületére repülőgéppel is közlekedett; a szenvedélyek rabjainak, mert nagy küzdelmek árán hagyta csak abba a dohányzást; a csinosan öltözködőknek, mert - amíg nem lett belőle apáca - a legmodernebb ruhákat hordta; a nevettetőknek, mert mindig derűs volt; a bátraknak, az embermentőknek, a hősöknek; de leginkább azoknak a jele, akik tudják, az életben mi a legfontosabb, és azért odaadják az életüket; a mindenek felett való, legvégső szabadság jelképe ő, a szabadságé, amely ránk, magyarokra talán a legjellemzőbb, hiszen ezért volt ötvenhat, ezért íródtak Szent István király befogadó törvényei, ez az, amit tőlünk elvennie senkinek és semminek nem sikerült soha.
Ezt reprezentálja ez a zsidómentő vértanú apáca, nyakára függesztett láncán a Szentlélekkel, vállán a mi gondjainkkal és arcán az arcunkkal. Ha nekünk csak ő lenne, már az is elég lenne.
" - Hidvégi Máté

Értesüljön elsőként
híreinkről, eseményeinkről

Kövess a facebookon

Adománygyűjtés a PAX Televíziónak!

A PAX Televízió munkatársai azon fáradoznak, hogy minden jelentős keresztény eseményről tájékoztassák Önöket, elvigyék otthonukba azokat az élményeket, amelyeken Önök személyesen nem vehetnek részt. Köszönjük, hogy eddig is minket választottak és bízunk abban, hogy közös összefogással sikerül biztosítani csatornánk jövőjét!

Híreink

További híreink